”Det svåra samtalet”, avsnitt 20

  • 25 februari, 2019

”Jag brukar inte ge tidsangivelser så där som man ser i filmer eller läser i böcker, ”doktorn sa att jag bara har tre månader att leva”. Det gör jag inte av det skälet att vi inte vet exakt, och jag tror även att det är väldigt plågsamt att få en utmätt tid.” Det säger överläkaren Nina Cavalli-Björkman, som är gäst i nya avsnittet av En podd om cancer.

– Men jag försöker höra med mina patienter: vad är det du vill veta, vad behöver du hinna med, vad är det du tänker när du tänker på den här frågan? Oftast vill människor ha någon slags allmän uppfattning om ”hur allvarligt är det här?”. Och då måste vi kunna prata om det, fortsätter hon.

Nina Cavalli-Björkman har många års erfarenhet av att lämna tunga besked till cancerpatienter som inte kan botas. I det nya avsnittet av En podd om cancer berättar hon om sin erfarenhet av svåra samtal. Vad bör man som läkare säga till sin patient – och vad bör man inte säga? Och hur kan man förbereda sig som patient?

Medverkande:
Nina Cavalli-Björkman, överläkare vid Akademiska sjukhuset
Lotten Blomqvist, programledare och cancersjuksköterska

Lämna kommentar:

Lägg till ditt svar